Project Description

JEFF 2020

3. september
Corte di Lunas je italijanski renesančni folk rock bend, ustanovljen leta 2009 v Furlaniji-Julijski krajini, regiji severovzhodne Italije. Vpliv rocka lahko slišimo že v prvem albumu “Plaudite ‘si più forte”, izdanem leta 2010. Od takrat se je zvok skupine postopoma razvil v folk in reinassance rock zahvaljujoč melodičnemu glasu Giordane in zapletenejšim priredbam. Z drugim delom »Ritual«, izdano leta 2012, je zasedba pričela igrati svojo glasbo na nekaterih italijanskih folk in keltskih festivalih.
Corte Di Lunas vas bodo vodili na glasbeno popotovanje po irskih pokrajinah, raziskovali zvok, tradicije in nedvomno navdušili prav vsakega izmed vas.
Giordana – Vokal, tolkala
Martina – Hurdy-gurdy
Riccardo – bobni, tolkala
David – Bouzouki
Nicolas – Kitare
Maria Teresa – Flavta
Massimo – Bas kitara
Wooden Legs je irska glasbena skupina, ki jo oblikuje pet glasbenikov s sedežem v Trstu v Italiji z več kot 10-letnimi izkušnjami na evropskih odrih. Njihov repertoar sega od tradicionalnih balad do izvirnih kompozicij, ki združujejo folk atmosfero z nepričakovanim zvokom.
Skupino iz leta 2017 z novo postavo zdaj odlikujejo močni ritmi in bolj agresiven zvok, kar je značilno pri ustvarjanju “Ekstremne irske muzike”. Vendar pa je skupina še vedno zvesta odkrivanju tradicionalnih irskih instrumentalnih napevov in balad.
Pred kratkim so izdali tretji studijski album “Animali”, ki predstavlja sintezo njihovega glasbenega potovanja zadnjih nekaj let.

Giovanni Settimo: Vokal, kitara
Alice Porro: Flavte, kositrna piščalka
Sebastiano Frattini: Gusle
Michele Blasina: bas kitara
Anselmo Luisi: Vokal, Bodhran, Bobni, tolkala

Kdaj: 19:30 (odprtje vrat)  
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

cenik
30. julij
Samuel Blues je mlad, vsestransko nadarjen umetnik.
Glasbenik, ki prihaja iz okolice Jesenic z vokalom in slide kitaro nastopa sam, preigrava avtorske pesmi, delta-blues, grunge in težje ritme.
Velja za enega najbolj virtuoznih, edinstvenih in nadarjenih glasbenikov v mlajših sferah slovenske glasbene scene.
Miha Erič je prav tako mlad in vsestransko nadarjen glasbenik, umetnik in virtuoz na ustni harmoniki.
Glasbenika svojo odrsko prezenco upravičita skozi prizmo prodornih ritmov, prepletajočih se akordov ter tonskih krikov suverenih, surovih in udarnih orglic v blues rock maniri. Če orglice nikoli ne utihnejo in če se ritem noge s slide kitaro in reskavim glasom ne ustavi, gre zagotovo za bluesovski duet, ki ga sestavljata Samuel Blues in Miha Erič.

Samuel Blues – vokal, slide kitara, tolkala
Miha Erič – ustna harmonika
BorZ, afrobeat-funk-blues projekt bobnarja Bora Zakonjška, razvija glasbo, ki v slovenskemu prostoru predstavlja svežino in se počasi odpira širšemu občinstvu. Zasedba, sestavljena iz glasbenikov, ki prihajajo iz mnogoterih glasbenih svetov, se trudi v živo predstaviti glasbo trenutka in se prepušča spontanim momentom in občutkom, kjer prostor in čas dobita novo dimenzijo.

Bor Zakonjšek – bobni
Jasna Kmetec – saksofon
Julijan Erič – električna kitara
Aljoša Struga – bas kitara

Kdaj: 20:00  
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

6. avgust

Yatanu je novo glasbeno popotovanje multi-inštrumentalista Jana Tomšiča. Mnogi ga poznate po njegovih ostalih projektih, kot sta band Caminoigra in Yanu ter po njegovih, zdaj že kultnih, plesnih dogodkih Etno disko. Tokrat bo Jan s pomočjo loop-station mašine plastil svojo glasbo, ki jo gradi s številnimi organskimi inštrumenti ter s svojim izjemnim vokalom. Vabimo vas na popotovanje v barvah svetovne glasbe (world music), v katerem se bo zgodba spletala iz afriških, arabskih, indijskih in latino melodij.

Wild Strings Trio je nastal leta 2014 v Ljubljani kot plod sodelovanja med slovaško jazz violinistko Petro Onderufovo, francoskim klasičnim čelistom Tobyem Kuhnom in slovenskim etno kitaristom Aleksandrom Kuzmićem. Trio združujejo močan entuziazem, globoka predanost drug drugemu in samemu sebi ter skupna strast ustvarjati unikaten zvok v svojstveni izvedbi. Spoprijeli so se z izzivom mešanja in poudarjanja različnih glasbenih žanrov na poti iskanja sebi lastnega in ustreznega izraza. Od Balkana do keltskih, jazzovskih in klasičnih zvenov s pridihom flamenka, ki poganja korenine v ljudsko glasbeno tradicijo in improvizacijo ter se prepleta okrog progresivnih aranžmajev in kompleksnih ritmov.

Petra Onderufova – violina
Aleksander Kuzmić – kitara
Toby Kuhn – čelo

Kdaj: 20:00   
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

13. avgust

V desetletjih skupnega ustvarjanja se je med Dravograjčanoma, Morijem in Ofakom razvila sinergija, ki jima daje svojstven in prepoznaven glasbeni izraz. Slednjega skrbno negujeta, razvijata in nadgrajujeta ter se pri tem dopolnjujeta. Tuji mediji njune skladbe opišejo kot poetično glasbo sveta, saj se v njej prepletajo spokojnost, veselje, povezanost in brezčasje. Čeprav so dela instrumentalna, ob poslušanju publika začuti zgodbe o naravi, prijateljstvu, ljubezni ter o oddaljenih svetovih, ki se približajo skozi lepoto glasbe in dotaknejo vsakega poslušalca.

Andrej Ofak – kitara
Borut Mori – harmonika

Bossanova je že zdavnaj izstopila iz okvirov lokalnega fenomena: postala je ena od univerzalnih glasbenih svetov. Temelji banda Bossa de Novo ležijo v brazilski glasbeni tradiciji, ki je sama po sebi nagnjena k zlivanju različnih ritmičnih in harmonskih izrazov, vendar je kljub temu očitno našla dovolj vabljiv zvok. Bossanova se evropskemu človeku zdi oddaljena, ker (podobno kot samba) operira z neparnimi ritmičnimi strukturami. S petimi poudarki v štirih dobah ritmičnega vzorca odpira skrivnostno asimetrično občutje, ki sproža posebna harmonska razmerja in je v tem blizu spontanemu človeškemu govoru.

Bossa de Novo res bolj malo igra v javnosti, zgodi se pa le. In letos se bo zgodilo na Jeffu.

Primož Vitez – glas, tolkala
Aljoša Kosor – klasična kitara
Marko Gregorič – kontrabas, akustična baskitara, glas
Sergej Ranđelović RunJoe – tolkala, glas
Mitja Vrhovnik Smrekar – tolkala, glas

Kdaj: 20:00  
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

10. september

Banda Storta so kvintet, ki ga sestavljajo eklektične glave izražajoče se skozi pihala, trobila in tolkala, pri tem pa svoje aranžmajsko ravnovesje najdejo v kompozicijah temelječih na cirkuškem okusu in znanju. S svojim programom »Sognando Fellini« (Sanjajoč Fellinija) se skupina poklanja velikemu filmskemu mojstru ob stoletnici njegovega rojstva, ki se je zgodilo 20. januarja 1920. Banda bo predstavila nekatere izmed najbolj slavnih partitur napisanih za Fellinijeve filme, poleg tega pa tudi nekaj ostalih sočasnih sklad in izvirnih kompozicij. Z njihovo pomočjo bo skušala ustvariti magična vzdušja načrtno ustvarjena za »neobičajen Fellinijevski cirkus«. Kot ob napetosti opazovanja vrvohodca, Banda Storta svojo publiko izziva z glasbenimi akrobacijami in neizogibnimi štosi, ki bodo koncert spremenile v pravcati show.

Davide Salata – sopranski saksofon

Emiliano Tamanini – trobenta

Fabrizio Carlin – pozavna

Giorgio Beberi – baritonski  saksofon

Filippo Tonini – bobni

Nedavno je preminul Ennio Morricone, mojster filmske glasbe, ki je z skladbami za slovite filme pustil globoko sled v zgodovini glasbe zadnjih sedemdeset let. Kot izobražen in uglajen avtor, nam je s svojo glasbo popeljal v sanje, nam spodbujal razmišljanje in vzbujal čustva. Zmanjšana zasedba skupine 1000 Street’s Orchestra bo za počastitev spomina na velikega mojstra odigral koncert njegovih najbolj znanih skladb, ki jih je aranžiral Riccardo Pitacco in to izvedel v spremljavi filmskih odlomkov, ki so jih zmontirali pri La Capella Underground v Trstu. Z glasbo in prizori nepozabnih mojstrovin sedme umetnosti, ki so postali že dediščina kolektivnega spomina, bomo praznovali zaključek Festivala Jeff 2020.

Denis Zupin –tolkala
Massimo Favento – čelo
Gabriele Cancelli – trobenta
Alessandro Scolz – pianofotre
Eleonora Lana –  pevka

Matteo Cernuta – spremljevalni glas

Kdaj: 19:30 (odprtje vrat)  
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

20. avgust

Foto: Remigio Grižonič

Zadnji in prvi ljudje
Jóhann Jóhannsson, Islandija, 2019, 71’

Potrpežljivo poslušajte … Znameniti, nedavno prezgodaj preminuli skladatelj Jóhann Jóhannsson je ustvaril prodoren in liričen razmislek o koncu človeštva, spoj skoraj nezemeljske glasbe in zvočne steze z monumentalnimi 16-milimetrskimi posnetki spomenikov iz bivše Jugoslavije. Pripoved, odlomke iz istoimenskega znanstvenofantastičnega romana Olafa Stapledona, vodi glas Tilde Swinton.

Filmska projekcija prične ob 21:00

Kdaj: 19:00
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

21. avgust

Drumming Cellist je povsem edinstven projekt, ne le v domačih, temveč tudi v mednarodnih sferah, ki raziskuje vprašanje, ali je moč igrati čelo udarno kot bobne ter bobne igrati lirično kot čelo? Ali je moč igrati oboje hkrati? Ali celo preseči, spojiti in zliti kombinacije ritmov, harmonij, melodij in improvizacij?
Jih skrbno oblikovati v premišljeno vizijo ter tako poslušalca popeljati iz drvečega, ponorelega sveta instantne zabave in lažnih novic v prostrano pokrajino glasbenih (z)možnosti? Odgovor je seveda pritrdilen, vendar terja sposobnosti premišljenega, rutiniranega in vsestranskega glasbenika, še posebej, če se na to misijo poda sam.

Kristijan Kranjčan – bobni, čelo

Foto: Nada Žgank

Pijammies je brez dvoma eno najslajših domačih odkritij zadnjih let. Ta svobodomiselna, širokogledna in predvsem izredno energična glasbena zasedba stremi k stilski neobremenjenosti in čim bolj prostemu izražanju. Fantje preigravajo fuzijo jazza, funka in fusiona, ki se napaja tako pri legendarnih Weather Report kot pri aktualnih Snarky Puppy. Spretnosti klasično in jazzovsko izobraženih glasbenikov se odražajo v izčiščenih kompozicijah, svežemu pristopu, zlasti pa neomajnemu raziskovanju. Eklektičnost in izjemna ritmičnost benda vas bosta pustili odprtih ust ali pa zazibali v plesni korak.

Vid Šketa – trobenta
Tadej Šepec – saksofon
Mark Žakelj – električna kitara

Blaž Avsenik – klaviature
Jošt Lampret – bas
Gaj Bostič – bobni

Kdaj: 20:00  

Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

JEFF 2020

3. september

Carte di Lunas je italijanski renesančni folk rock bend, ustanovljen leta 2009 v Furlaniji-Julijski krajini, regiji severovzhodne Italije. Vpliv rocka lahko slišimo že v prvem albumu “Plaudite ‘si più forte”, izdanem leta 2010. Od takrat se je zvok skupine postopoma razvil v folk in reinassance rock zahvaljujoč melodičnemu glasu Giordane in zapletenejšim priredbam. Z drugim delom »Ritual«, izdano leta 2012, je zasedba pričela igrati svojo glasbo na nekaterih italijanskih folk in keltskih festivalih.
Corte Di Lunas vas bodo vodili na glasbeno popotovanje po irskih pokrajinah, raziskovali zvok, tradicije in nedvomno navdušili prav vsakega izmed vas.

Giordana – Vokal, tolkala
Martina – Hurdy-gurdy
Riccardo – bobni, tolkala
David – Bouzouki
Nicolas – Kitare
Maria Teresa – Flavta
Massimo – Bas kitara
Wooden Legs je irska glasbena skupina, ki jo je oblikovalo pet glasbenikov s sedežem v Trstu v Italiji z več kot 10-letnimi izkušnjami na evropskih odrih. Njihov repertoar sega od tradicionalnih balad do izvirnih kompozicij, ki združujejo folk atmosfero z nepričakovanim zvokom.
Skupino iz leta 2017 z novo postavo zdaj odlikujejo močni ritmi in bolj agresiven zvok, kar je značilno pri ustvarjanju “Ekstremne irske muzike”. Vendar pa je skupina še vedno zvesta odkrivanju tradicionalnih irskih instrumentalnih napevov in balad.
Pred kratkim so izdali tretji studijski album “Animali”, ki predstavlja sintezo njihovega glasbenega potovanja zadnjih nekaj let.

Giovanni Settimo: Vokal, kitara
Alice Porro: Flavte, kositrna piščalka
Sebastiano Frattini: Gusle
Michele Blasina: bas kitara
Anselmo Luisi: Vokal, Bodhran, Bobni, tolkala

Kdaj: 19:30 (odprtje vrat)  
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

10. september

Banda Storta so kvintet, ki ga sestavljajo eklektične glave izražajoče se skozi pihala, trobila in tolkala, pri tem pa svoje aranžmajsko ravnovesje najdejo v kompozicijah temelječih na cirkuškem okusu in znanju. S svojim programom »Sognando Fellini« (Sanjajoč Fellinija) se skupina poklanja velikemu filmskemu mojstru ob stoletnici njegovega rojstva, ki se je zgodilo 20. januarja 1920. Banda bo predstavila nekatere izmed najbolj slavnih partitur napisanih za Fellinijeve filme, poleg tega pa tudi nekaj ostalih sočasnih sklad in izvirnih kompozicij. Z njihovo pomočjo bo skušala ustvariti magična vzdušja načrtno ustvarjena za »neobičajen Fellinijevski cirkus«. Kot ob napetosti opazovanja vrvohodca, Banda Storta svojo publiko izziva z glasbenimi akrobacijami in neizogibnimi štosi, ki bodo koncert spremenile v pravcati show.

Davide Salata – sopranski saksofon

Emiliano Tamanini – trobenta

Fabrizio Carlin – pozavna

Giorgio Beberi – baritonski  saksofon

Filippo Tonini – bobni

Nedavno je preminul Ennio Morricone, mojster filmske glasbe, ki je z skladbami za slovite filme pustil globoko sled v zgodovini glasbe zadnjih sedemdeset let. Kot izobražen in uglajen avtor, nam je s svojo glasbo popeljal v sanje, nam spodbujal razmišljanje in vzbujal čustva. Zmanjšana zasedba skupine 1000 Street’s Orchestra bo za počastitev spomina na velikega mojstra odigral koncert njegovih najbolj znanih skladb, ki jih je aranžiral Riccardo Pitacco in to izvedel v spremljavi filmskih odlomkov, ki so jih zmontirali pri La Capella Underground v Trstu. Z glasbo in prizori nepozabnih mojstrovin sedme umetnosti, ki so postali že dediščina kolektivnega spomina, bomo praznovali zaključek Festivala Jeff 2020.

Denis Zupin –tolkala
Massimo Favento – čelo
Gabriele Cancelli – trobenta
Alessandro Scolz – pianofotre
Eleonora Lana –  pevka

Matteo Cernuta – spremljevalni glas

Kdaj: 19:30 (odprtje vrat)  
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

30. julij
Samuel Blues je mlad, vsestransko nadarjen umetnik.
Glasbenik, ki prihaja iz okolice Jesenic z vokalom in slide kitaro nastopa sam, preigrava avtorske pesmi, delta-blues, grunge in težje ritme.
Velja za enega najbolj virtuoznih, edinstvenih in nadarjenih glasbenikov v mlajših sferah slovenske glasbene scene.
Miha Erič je prav tako mlad in vsestransko nadarjen glasbenik, umetnik in virtuoz na ustni harmoniki.
Glasbenika svojo odrsko prezenco upravičita skozi prizmo prodornih ritmov, prepletajočih se akordov ter tonskih krikov suverenih, surovih in udarnih orglic v blues rock maniri. Če orglice nikoli ne utihnejo in če se ritem noge s slide kitaro in reskavim glasom ne ustavi, gre zagotovo za bluesovski duet, ki ga sestavljata Samuel Blues in Miha Erič.

Samuel Blues – vokal, slide kitara, tolkala
Miha Erič – ustna harmonika
BorZ, afrobeat-funk-blues projekt bobnarja Bora Zakonjška, razvija glasbo, ki v slovenskemu prostoru predstavlja svežino in se počasi odpira širšemu občinstvu. Zasedba, sestavljena iz glasbenikov, ki prihajajo iz mnogoterih glasbenih svetov, se trudi v živo predstaviti glasbo trenutka in se prepušča spontanim momentom in občutkom, kjer prostor in čas dobita novo dimenzijo.

Bor Zakonjšek – bobni
Jasna Kmetec – saksofon
Julijan Erič – električna kitara
Aljoša Struga – bas kitara

Kdaj: 20:00
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

6. avgust

Yatanu je novo glasbeno popotovanje multi-inštrumentalista Jana Tomšiča. Mnogi ga poznate po njegovih ostalih projektih, kot sta band Caminoigra in Yanu ter po njegovih, zdaj že kultnih, plesnih dogodkih Etno disko. Tokrat bo Jan s pomočjo loop-station mašine plastil svojo glasbo, ki jo gradi s številnimi organskimi inštrumenti ter s svojim izjemnim vokalom. Vabimo vas na popotovanje v barvah svetovne glasbe (world music), v katerem se bo zgodba spletala iz afriških, arabskih, indijskih in latino melodij.

Wild Strings Trio je nastal leta 2014 v Ljubljani kot plod sodelovanja med slovaško jazz violinistko Petro Onderufovo, francoskim klasičnim čelistom Tobyem Kuhnom in slovenskim etno kitaristom Aleksandrom Kuzmićem. Trio združujejo močan entuziazem, globoka predanost drug drugemu in samemu sebi ter skupna strast ustvarjati unikaten zvok v svojstveni izvedbi. Spoprijeli so se z izzivom mešanja in poudarjanja različnih glasbenih žanrov na poti iskanja sebi lastnega in ustreznega izraza. Od Balkana do keltskih, jazzovskih in klasičnih zvenov s pridihom flamenka, ki poganja korenine v ljudsko glasbeno tradicijo in improvizacijo ter se prepleta okrog progresivnih aranžmajev in kompleksnih ritmov.

Petra Onderufova – violina
Aleksander Kuzmić – kitara
Toby Kuhn – čelo

Kdaj: 20:00
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

13. avgust

V desetletjih skupnega ustvarjanja se je med Dravograjčanoma, Morijem in Ofakom razvila sinergija, ki jima daje svojstven in prepoznaven glasbeni izraz. Slednjega skrbno negujeta, razvijata in nadgrajujeta ter se pri tem dopolnjujeta. Tuji mediji njune skladbe opišejo kot poetično glasbo sveta, saj se v njej prepletajo spokojnost, veselje, povezanost in brezčasje. Čeprav so dela instrumentalna, ob poslušanju publika začuti zgodbe o naravi, prijateljstvu, ljubezni ter o oddaljenih svetovih, ki se približajo skozi lepoto glasbe in dotaknejo vsakega poslušalca.

Andrej Ofak – kitara
Borut Mori – harmonika

Bossanova je že zdavnaj izstopila iz okvirov lokalnega fenomena: postala je ena od univerzalnih glasbenih svetov. Temelji banda Bossa de Novo ležijo v brazilski glasbeni tradiciji, ki je sama po sebi nagnjena k zlivanju različnih ritmičnih in harmonskih izrazov, vendar je kljub temu očitno našla dovolj vabljiv zvok. Bossanova se evropskemu človeku zdi oddaljena, ker (podobno kot samba) operira z neparnimi ritmičnimi strukturami. S petimi poudarki v štirih dobah ritmičnega vzorca odpira skrivnostno asimetrično občutje, ki sproža posebna harmonska razmerja in je v tem blizu spontanemu človeškemu govoru.

Bossa de Novo res bolj malo igra v javnosti, zgodi se pa le. In letos se bo zgodilo na Jeffu.

Primož Vitez – glas, tolkala
Aljoša Kosor – klasična kitara
Marko Gregorič – kontrabas, akustična baskitara, glas
Sergej Ranđelović RunJoe – tolkala, glas
Mitja Vrhovnik Smrekar – tolkala, glas

Kdaj: 20:00
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

20. avgust
Zadnji in prvi ljudje
Jóhann Jóhannsson, Islandija, 2019, 71’
Potrpežljivo poslušajte … Znameniti, nedavno prezgodaj preminuli skladatelj Jóhann Jóhannsson je ustvaril prodoren in liričen razmislek o koncu človeštva, spoj skoraj nezemeljske glasbe in zvočne steze z monumentalnimi 16-milimetrskimi posnetki spomenikov iz bivše Jugoslavije. Pripoved, odlomke iz istoimenskega znanstvenofantastičnega romana Olafa Stapledona, vodi glas Tilde Swinton.
Filmska projekcija prične ob 21:00

Kdaj: 19:00
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

21. avgust

Drumming Cellist je povsem edinstven projekt, ne le v domačih, temveč tudi v mednarodnih sferah, ki raziskuje vprašanje, ali je moč igrati čelo udarno kot bobne ter bobne igrati lirično kot čelo? Ali je moč igrati oboje hkrati? Ali celo preseči, spojiti in zliti kombinacije ritmov, harmonij, melodij in improvizacij?
Jih skrbno oblikovati v premišljeno vizijo ter tako poslušalca popeljati iz drvečega, ponorelega sveta instantne zabave in lažnih novic v prostrano pokrajino glasbenih (z)možnosti? Odgovor je seveda pritrdilen, vendar terja sposobnosti premišljenega, rutiniranega in vsestranskega glasbenika, še posebej, če se na to misijo poda sam.

Kristijan Kranjčan – bobni, čelo

Foto: Nada Žgank

Pijammies je brez dvoma eno najslajših domačih odkritij zadnjih let. Ta svobodomiselna, širokogledna in predvsem izredno energična glasbena zasedba stremi k stilski neobremenjenosti in čim bolj prostemu izražanju. Fantje preigravajo fuzijo jazza, funka in fusiona, ki se napaja tako pri legendarnih Weather Report kot pri aktualnih Snarky Puppy. Spretnosti klasično in jazzovsko izobraženih glasbenikov se odražajo v izčiščenih kompozicijah, svežemu pristopu, zlasti pa neomajnemu raziskovanju. Eklektičnost in izjemna ritmičnost benda vas bosta pustili odprtih ust ali pa zazibali v plesni korak.

Vid Šketa – trobenta
Tadej Šepec – saksofon
Mark Žakelj – električna kitara

Blaž Avsenik – klaviature
Jošt Lampret – bas
Gaj Bostič – bobni

Kdaj: 20:00
Kje: Vrt palače Gravisi-Buttorai

CENIK in REZERVACIJA VSTOPNIC