JEFF on the Net

V preteklih mesecih smo v fascikel naših življenj dodali list, popisan z izkušnjo, za katero je bilo nemalo generacij prikrajšanih. Izolirani od javnega življenja, smo v varnem zavetju svojih domov hrepeneli po druženju, literarnih večerih, degustacijah, predstavah, koncertih in drugih kulturnih dogodkih. Člani ekipe festivala JEFF smo v času izolacije pozabili na posedanja v okoliških lokalih in se odločili za alternativno obliko sestankovanja preko platforme Zoom. Na enem izmed virtualnih snidenj se je porodila ideja o medmrežnem festivalu, prek katerega bi v dnevne sobe vsakega kulturnega zanesenjaka pripeljali glasbenike, ki so tako ali drugače povezani z dotičnim festivalom in na ta način obudili spomine na pretekle izvedbe le tega. Naš namen ni bila zgolj domača zabava ob kvalitetni glasbi, marveč tudi ohranjanje kulture, ki obstaja neodvisno od virusov, potresov, poplav in drugih katastrof. Glede na to, da se je festival odvijal na medmrežju, se je ideja za ime festivala kristalizirala že na prvem sestanku. Nadeli smo mu ime JEFF on the NET.
Na družbenem omrežju Facebook se je tako zvrstilo sedem glasbenikov v sedmih večerih.

Medmrežni izolacijski festival JEFF on the NET je otvorila Tamara Ristić, srbska glasbenica z umetniškim imenom Kezz, ki nam je prek zvočnih kanalov srbske ljudske glasbe in elektronike pričarala magično vzdušje, kakršnega smo vajeni na ”klasični” izvedbi festivala JEFF.

Iz nonine kleti sta se v petek javila nečak in stric, bobnarja David Nik Lipovac in Boris Beštjak. Njun nastop bi lahko opisali kot bobnarski pogovor. Fanta sta pripravila nastop interaktivne narave. Med komentarji, ki sta jih prejela med nastopom v živo, sta izbrala tematike, ki sta jih predebatirala skozi bobnarske palčke.

Prestol tretjega večera je zasedel izolski kitarski virtuoz Elvis Šahbaz. Pristnost, ki je zasijala iz najlonskih strun njegove klasične kitare, nas je popeljala na Bele skale, na sprehod po Parenzani, nas omamila z vonjem morja in zvokom burje. Fenomenalno.

Četrti večer se je začel nekoliko kasneje, saj bi se moral Alejandro Montero zbuditi tako zgodaj, da bi zvok njegovih brenkal zmotil marsikaterega soseda. Javljal se je namreč iz Argentine. Gre za samouka, ki se je z leti oblikoval v virtuoza na strunah –na kitari, balalajki, bouzoukiju, violini, tamburici, sazu in mandolini

Ker so medmrežni festivali brez tehničnih težav skoraj nemogoči, smo nastop bobnarja Gaja Bostiča prestavili na petkov večer. Vredno je bilo počakati. Laura in Sven, ki skupaj tvorita duo Zajtrk, sta na šesti večer festivala pripravila glasbeno-gledališki performans in narisala nasmeh na obraz še tako zamorjenega punkerja.

JEFF on the NET je bil kanal, prek katerega smo želeli pričarati Jeff v vsej njegovi domačnosti. In ravno v domačnosti je bil čar nastopa Čunfe in Gašperja Flajsa. Hvala Janu in Gašperju za edinstveno glasbeno izkušnjo.

V Tel Avivu se skriva vadnica, v kateri orientalske zvoke z elektronskimi ritmi mešata Oudini. Zaradi časovne razlike in možnih tehničnih težav sta vnaprej posnela svoj nastop, ki smo ga ekskluzivno objavili na predzadnji večer festivala. Kdor je imel v sobi dovolj prostora, je ob njunem nastopu zagotovo vstal in plesal do onemoglosti. Preprosto genialno.

Očitno ima petek res svojo moč. Vse tehnične težave, s katerimi smo se soočali peti večer so bile odpravljene. Svojo priložnost preigravanja na virtualnem odru je tako končno dobil Gaj Bostič. Tokrat v nekoliko drugačni preobleki, saj smo bili priča zmesi elektronike in progresive, kakršne običajno nismo vajeni. Sinhronizirano kimanje je bil dokaz, da je bilo na nastop res vredno počakati.

Po sedmih večerih virtualnega koncertiranja in nazdravljanja preko Zooma se je JEFF on the NET uradno zaključil. Ekipa festivala JEFF se vsem gledalcem, poslušalcem in nastopajočim iskreno zahvaljuje, saj ste nam pomagali pričarati nekaj lepega v ne-ravno najlepših časih. Vsi v ekipi smo še vedno prevzeti in ganjeni nad vašim odzivom. Upamo, da se bomo lahko letos v živo objeli, nazdravili kot se spodobi in predvsem uživali v še eni inkarnaciji magičnosti festivala JEFF.

Objem vsem skupaj in na ponovno snidenje,

Ekipa JEFF

Delavnica SLIKANJA S KRIKI

Delavnica SLIKANJA S KRIKI V sklopu spremljevalnega programa bomo v obmorskem parku v Kopru izvedli zabavno delavnico, ki združuje umetnost in terapijo. Udeleženci lahko sprostijo svoj notranji krik, vzpostavijo pozitiven odnos do svojih čustev in [...]